Fejlesztések Királyhelmecen

Királyhelmecen megnyitja kapuit a Mailáth utca 2-es szám alatt a felújított Regionális Mailáth József Múzeum!
A királyhelmeci székhelyű Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet 2006-ban jött létre, Kassa Megye Önkormányzat kulturális intézményeként. A szervezet, multikulturális szerepét betöltve a kultúra ápolásán és a közművelődés fejlesztésén túl térségi múzeumot és könyvtárat is működtet.


A múzeum 2006 decemberében költözött be az egykori Tisza-szabályzó Víztársulat műemlék értékű épületébe. A Mailáth József Térségi Múzeum küldetése a múzeumi értékű műtárgyak gyűjtésén és rendszerezésén túl, a kulturális hagyaték szerves részeként a Felső-Bodrogköz és Ung-vidék értékeinek gyűjtése és bemutatása.
E cél megvalósításához elengedhetetlen volt az épület teljes körű felújítása a tetőtér beépítése. Cigánd járási székhelyű város a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, 2011-ben „Múzeumok párbeszéde“ címmel, közös pályázatot nyújtott be Magyarország – Szlovákia határon átnyúló program keretében. A kéttagú projekt partnerséghez később csatlakozott Királyhelmec városa is, lévén, hogy a műemlék épület az önkormányzat tulajdonát képezi.

 

muzeum

A projekt eredményeképpen az épület teljes körű felújításon esett át - modern térbeosztással, és innovatív kiállítási technika, valamint múzeumi tartalmak installálásával. Beépítésre került a tetőtér, ahol múzeum-andragógiai és adminisztrációs terek szolgálják az oktatást és képzést. A múzeum keleti szárnyában kapott helyet a Mailáthok, valamint a Felső-Tisza vidéki vízszabályozás kiállítása. A földszinti nagyteremben időközi kiállítások befogadására alkalmas modern, variálható tér lett kialakítva. A nyugati szárnyban, a múzeumi kiskönyvtárban a Bodrogközi és Ung-vidék nagyjainak hagyatékából, könyveiből kialakított emlékszobában böngészhetnek a múzeum látogatói. Itt kapott helyett a pályázat keretén belül az intézmény által kiadott, gróf Mailáth Józsefről szóló II. kötet a „Termékeny Közíró”címmel megjelent könyv, amelynek szerzője Cap György. A képzőművészet múzsái a két szárnyat összekötő folyosón kialakított galériában kaptak teret. Az alagsorban, illetve pincerészben található a Királyi Borpatika a Királyhelmeci Borászati Kis-táj állandó kiállítása. A projekt nem kevésbé fontos fejezeteként megvásárlásra került a múzeum melletti udvarrész, amelyet városi területtel tovább lett bővítve. Az udvar felújításának keretében kis-színpad épült és parkoló lett létrehozva.
A műemléképület felújításának köszönhetően a kiállítási témák modern köntösben és eszközökkel történő bemutatása hozzájárul egy új kulturális tematikai termék létrehozásához a Kassa Megye által működtetett Via Vinaria idegenforgalmi tematikus útvonalon.
A felújítási projekt 2013 júliusában kezdődött és 2015 decemberétől már a nagyközönség a teljesen modernizált, innovatív technikai eszközökkel ellátott múzeumot látogathatja meg.
Minden kedves múzeum barátot és érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ: http://www.kcmap.sk/hu/

husk logo

husk slogan 1sor

husk eu logo gorbe

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!

Copyright © 2015. Minden jog fenntartva.